Tema : Bistand

HUMAN international documentary festival

Be aware that the films from the list below may be sold out.
We therefore highly recommend the following procedure to secure access to the films.

  1. create an account on the digital film platform as soon as you get the codes
                → create an account here
  2. when this is done, book the films from the list below. To do so: 

→ select the film and click rent

→ Click on “I have a promo code” and enter the code written under the film title

  1. Do it for each film from the list
  2. The films will be stored  under “ my library “. Once you have booked the films, you will have the possibility to watch the documentaries as long as there are available on the platform (either until the 7th or 14th March -this information is written under the film description)
  3. Be aware that once you first click PLAY, you will have 48 hours to watch the documentary

Arica

KODE: 8U3JL2BRRJ0W

Regi: Lars Edman og William Johansson Kalén 

Det er det store spørsmålet da konflikten om giftig gruveslam i Chile havner i en svensk rettssal. Det svenske giftige avfallet havnet vegg i vegg med tusenvis av innbyggere i den Chilenske byen Arica, og barn som har lekt i den forgiftede jorda siden 80-tallet har blitt syke. Men gruveselskapet Boliden erkjenner ikke ansvar for dette, og tilslutt går innbyggerne i Arica til en svært spennende David-mot-Goliat-rettssak i Sverige. Arica er oppfølgeren til Toxic Playground, dokumentaren som avslørte Bolidens dumpingplass i Chile, og viser den svimlende kompleksiteten i å forsøke å få rettferdighet mot et av verdens største gruveselskaper.

 

Se film

MATA

KODE: N274M1AMIXGZ

Regi: Ingrid Fadnes og Fabio Nascimento 

MATA betyr både skog, og det er imperativ for å drepe. MATA skildrer landskapet i den sørligste delen av delstaten Bahia på Brasils østkyst som har endret seg drastisk på kort tid. En gang i tiden sto den Atlantiske skogen her, med et artsmangfold på linje med Amazonas, men nå er den redusert til små øyer. Det finnes ingen sammenhengende skog igjen. Tilbake står et landskap bestående av en enkelt art, en som ikke hører naturlig til her: eukalyptus. Endeløse rader og rekker, lett duvende, uten å gi fra seg en lyd. Både bøndene som arbeider i nærheten og urbefolkningen som alltid har levd i området merker forandringene på kroppen. Hvor er grunnvannet blitt av? Hva har skjedd med jordsmonnet? Der det før yret av liv rett under overflaten, ligger nå jorden livløs.

 

Se film

Business, bærekraft eller bullshit? Norges rolle i Latin-Amerika

Live - Tirsdag 2. mars Kl. 18.00

Debatt med Åsa Paaske Gulbransen, Jens Frølich Holte, Jeanett Bergan, Torgeir Knag Fylkesnes, Beate Ekeløve Slydal

Norge har over tid vært en sentral aktør innenfor bistand, fred- og forsoningsprosesser og bevaring av regnskog i Latin-Amerika. Samtidig har Norge betydelige næringsinteresser i regionen, og er en stor investor i mange områder. De siste tiårene har flere norske investeringer, private og statseide selskaper fra ulike hold blitt anklaget for å undergrave natur, urfolks rettigheter, arbeidstakerrettigheter i regionen. Gjennom den nye Mercosur-handelsavtalen med blant andre Brasil, kan norske bedrifter få tilgang til nye markeder, men til hvilken pris?

Driver vi med business, bærekraft, eller bullshit? Hvorfor er det slik, og hva må ligge til rette for at norsk næringsvirksomhet ikke går på bekostning av mennesker, miljø og bærekraft i Latin-Amerika?

Se film